Инженери от Колорадо впрегнаха бирата за …съхранение на енергия

Инженери от Университета на Колорадо Боулдър са измислили процес за създаване на електроди за литиево-йонни батерии от богатите на захариди отпадъчни води, които се изхвърлят в процеса на направа на бира. Това био-производство е не само устойчив източник на материали за батерии и горивни клетки, но и евтин начин за справяне с огромния обем отпадъчни води от пивоварните.

beer-1286691_960_720

“Пивоварните използват около седем барела вода за всеки барел бира, който произвеждат“, казва Тайлър Хъгинс, студент в катедрата по граждански, екологичен и архитектурен инженеринг и водещ автор на новото изследване. “Те не могат просто да я излеят в канализацията, защото тя изисква допълнително филтриране”.

beer-820011_960_720Използването на биомаса в технологиите за батерии и горивни клетки технологии не нещо ново. Изследователите обаче са открили, че отпадъчните води от производството на бира са особено подходящи за задачата. Учените установили, че в отпадъчната вода лесно може да се култивира вид бързо развиваща се гъбичка – Neurospora crassa – която след това се превръща в основа за въглеродни електроди. Партньорството между изследователите и пивоварните изглежда като да е от взаимна полза: учените се нуждаят маериал, богат на захарни съединеия, за култивиране на гъбичката, а пивоварните имат много отпадъчни води, които трябва да третират.

“Чрез култивирането на гъбичките в отпадъчните води учените са в състояние по-добре да регулират химичните и физичните процеси у гъбата от самото начало”, коментират от университета. „По този начин са създали един от най-ефективните натурални електроди за литиево-йонни батерии, известни до този момент. В същото време това осигурява прочистване на отпадъчните води”.

Процесът може лесно да се мащабира, тъй като всичко, което е необходимо за производството на материала, вече съществува. Скоро инженерите ще започнат работа заедно с една от големите местни пивоварни за стартирането на по-голяма, пилотна програма за изпитване на технологията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*