Двойка младоженци превърна стар зърнен силоз в необичаен първи дом

Все по-често стари зърнени силози по света заживяват нов живот, бидейки преобразени в нещо ново и полезно – от общежития до стени за спортно катерене или интерактивни градски пространства.

Една двойка младоженци пък е превърнала стар силоз от 1955 г. в малък първи дом. Той се намира във Финикс, Аризона. Преобразен е с помощта на намесата на архитекта Кристоф Кайзер и стилиста Шауна Тибо. Кайзер първоначално откупил силоза от Craigslist, като си правел планове да го използва за склад за съхранение на инструменти. Но това, което в крайна сметка се получило от силоза, е приятно местенце, което може да бъде наречено дом.

grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-7.jpg.650x0_q70_crop-smart

grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-11.jpg.650x0_q70_crop-smart

Били нужни повече от 18 месеца за завършването на проекта. Голяма част от шкафовете и мебелите са направени от Кайзер собственоръчно, за да паснат на кръговата форма на силоза. Пространството е с отворен план, с изключение на банята, която е обособена в кабинка. Добавено е второ, вътрешно ниво, където се помещава пространство за спане. Това „таванско” помещение служи и като персонално IMAX кино: под леглото са скрити високоговорителите, които създават театрален звуков ефект. Интересното е, според Тибо, че спането в кръгло пространство създава усещане за повече спокойствие и уют, отколкото спането в правоъгълно пространство.

grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-13.jpg.650x0_q70_crop-smart

Висока плъзгаща се врата осигурява достъп до задния двор. Тя помага за свързването на интериора и екстериора, създавайки и известно усещане, че домът е по-голям, отколкото всъщност е. Откитото пространство край дома се явява разширение на жизненото пространство, според Кайзер.

Архитектът е вградил прозорец на тавана на силоза, който може да се отваря с цел проветрение и охлаждане на интериора в горещите летни дни.

grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-3.jpeg.650x0_q70_crop-smart

Самите младоженци, населили този странен нов дом, казват, че има много ползи от обитаването на по-тясно пространство. За тях било предизвикателство да сведат вещите си само до най-необходимото, но бързо се научили как да направят всичко хармонично в такова малко пространство. Убедени са, че това им осигурява повече интимност и премахва разделението – особено когато трябва да се справят с проблеми и да са единни.

grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-4.jpeg.650x0_q70_crop-smart grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-8.jpg.650x0_q70_crop-smart  grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-2.jpeg.650x0_q70_crop-smart   grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-10.jpg.650x0_q70_crop-smart grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-14.jpg.650x0_q70_crop-smart grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-6.jpg.650x0_q70_crop-smart  grain-silo-house-christoph-kaiser-shauna-thibault-1.jpeg.662x0_q70_crop-scale

Снимки: Кристоф Кайзер

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*