Изгарянето на всичките земни изкопаеми горива напълно ще стопи Антарктика

Ако всички залежина изкопаеми горива по света бъдат изгорени, Антакрктическите ледове ще се стопят напълно, според най-нови изследвания на учените. Това ще е първото размразяване на най-студения континент за петнадесет милиона години.

Въпросът дали е възможно изменението на климата, породено от дейността на човека, да стопи Антарктида, е обект на спорове в продължение на десетилетия. “Тази тема е в главата ми в продължение на 35 или повече години, но никога не съм работил с хора, които да са имали средствата за решаването на задачата“, казва Кен Калдейра, старши автор на последното изследване по темата и изследовател в Научния институт Карнеги при Станфордския университет. “Беше истинско удоволствие най-накрая да постигнем решаването на този въпрос”.

iceberg-554087_1280

Калдейра и неговият екип използвали усъвършенстван модел на лед лист, за да изчислят въздействието на различни нива на емисиите на парникови газове върху ледения континент. Според техния модел на проучване, около 500 години ще са достатъчни за изгарянето на всички налични изкопаеми горива на Земята. Това масивно изгаряне ще провокира повишаване на морското равнище. То ще продължи и през следващите няколко хилядолетия. През първите 1000 години след изгарянето на всички изкопаеми горива нивото на световния океан ще се повиши с около 33 метра. Поради нарастващото присъствие на парникови газове на морското равнище ще се продължи да се надига и ще се покачи с още 33 метра през следващите 9000 години.

“Този темп на повишаване на морското равнище ще бъде прецедент в историята на цивилизацията”, казва Рикарда Винкелман, водещ автор на изследването. Винкелман казва, че затоплената вода в световния океан ще бъде по-опасна от въздуха, тъй като тя съхранява своята температура по-постоянно и ще бъде в състояние да се стопи антарктическите ледове “от дъното нагоре”. Въпреки че 65-70 метра покачване на морското равнище звучи апокалиптично, то ще се случи в доста по-далечното бъдеще. Къммомента обаче топенето на Западно-антарктическите ледове вече е факт и е част от уравнението на световното изменение на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*