Строят 2000MW термална слънчева електроцентрала в света в Невада

Термалните слънчеви елетроцентрали създават известни главоболия в САЩ, но фирмата за соларни системи SolarReserve се надява да промени картината. Наскоро компанията обяви, че планира да изгради 2000-мегаватова соларна система в Невада, наречена “Пясъчник”. Със своите10 кули и повече от 100 000 концентриращи огледала, електроцентралта би била най-голямото съоръжение от своя тип – изобщо в света.

crescent-dunes-solar-plant02-1020x610

Новината дойде от Las Vegas Review-Journal, който съобщава, че изграждането на централата ще струва около 5 милиарда долара. Тя ще може да осигурява достатъчно енергия за около 1 милион домове. Подобен енергиен капаците ще го постави наред с големите ядрени електроцентрали на САЩ. Ако проектът излезе успешен, може да се окаже веднъж завинаги, че слънчевата енергия е конкурентна спрямо по-конвенционалните източници на енергия.

Размерът обаче няма да е единственото нещо, което прави “Пясъчник” уникална електроцентрала. Системата ще е една от двете в САЩ, която има модул за съхранение на излишната слънчева енергия. Тя ще се натрупва чрез батерия с разтопена сол, което ще позволи на електроцентралата да продължи да генерира енергия и през нощта.

В момента SolarReserve изследва две потенциални места за изграждането на „Пясъчник”. Самото съоръжение може да варира по размер – от 15 000 до 20 000 акра. Решението трябва да бъде взето в рамките на следващите 6 месеца. След различни критики, отправени към слънчевата централа Ivanpah в Калифорния, сега SolarReserve внимателно обмисля мерките за защита на околната среда и опазване на дивата природа от въздействието на соларната система.
Images via SolarReserve

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*