Прототип използва слънчева енергия за производство на водород от замърсени води

Мечтаната „водородна икономика” като че ли продължава да остава някъде напред във времето, в бъдещето, тъй като все още не е напълно решен въпросът с производството на водород по устойчив начин и при приемлива цена. Въпреки всички условности в това отношение, HyperSolar вярва, че вече знае коя е следващата стъпка за производството на водород – евтимно, мащабируемо, чрез възобновяема енергия. Източникът, според тях, са… замърсените води. А енергията? – От слънцето!

Хъперсолар

Вместо да използва ток от соларен масив за осигуряване на ток за електролизата, прототипът HyperSolar има вграден компонент за производтво на слънчева енергия – директно потопен във водата. Технологията е наречена „Автономна фотоелектрохимична наносистема“ и има за цел „да имитира фотосинтезата“.

Според компанията, тази система, базирана на наночастици, позволява много по-ефективен процес на електролиза в сравнение с модулите, при които захранването идва от отделен модул – последното означава по-големи загуби при предаването на енергията. Затова HyperSolar смята, че новата система може „значително” да намали разходите на производство на водород чрез електролиза.

HyperSolar нарича тази система H2 генератор. До този момент е налице само прототипният модел, а компанията вярва, че може да го мащабира ефективно, така че технологията да започне да превръща отпадъчните води от канализацията – или други видове не-питейна вода – във водород. При това – „нам мястото на потребление или много близо до него“.

“Чрез оптимизиране на науката за електролизата на водата нашият евтин фотоелектрохимичен процес ефективно използва слънчевата светлина за отделяне на водорода от който и да е воден източник за производство на чист … водород,” обяснява компанията в изявление. “Нашият иновативен генератор на водород елиминира нуждата от конвенционални електролизатори, които са скъпи и енергоемки. Ние вярваме, че нашето решение ще произвежда водород при най-ниската цена, достъпна на пазара днес”.

Във видео-ревю на прототипа се вижда как системата използва морска вода – не пречистена вода, както традиционните системи за електролиза.

Ако водородът би могъл да се произвежда чрез слънчева енергия локално – на мястото на потребление, вместо да се произвежда централизирано и да се транспортира – това би могло да доведе до повече иновации в областта на технологиите за водородни горивни клетки.

“Възобновяемото производство на водород носи потенциала за създаване на разпределени мрежи за производство, които се основават на локални системи за генериране. Производството на място се счита от мнозина за най-вероятният път за развитието на пазара на енергийните системи. Разпределената мрежа … може да осигури икономически ефективна инфраструктура за зареждане, тъй като водородът е добре да се използва възможно най-близо до мястото на производството, за да се оптимизира общата енергийна ефективност на водородната енергийна система”, заключават от HyperSolar.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*