Фермер от Угърчин кани гости на „ден на отворените врати”

За първи път от създаването си ферма „Угърчин“ от гр. Угърчин, Ловешка област – една от фермите в мрежата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ – отваря врати за посетители. В деня на отворените врати на 8 ноември 2016 (вторник) собственикът й Стоян Пелтешки ще очаква фермери и всички, които се интересуват от фермерски продукти, за да сподели опита си от преработката във фермата и директните продажби.

tofu-1478700_960_720

Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. Част от годината овцете прекарват на пасищата, стопанисвани от фермера в Каварна. Фермата дава препитание на 11 души, седем от тях са в Угърчин, общината, която е с най-високия процент безработни в Ловешка област – над 50%.

В близост до фермата е защитена зона Студенец – един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади, крайречни гори. Стоян е убеден, че поддържането на традиционното пасищно животновъдство опазва природата. А в района има грабливи птици, синявица, черен щъркел… Мястото е обявено за зона от Натура 2000 и заради гнезденето на световно застрашения ливаден дърдавец. Близостта до зона от Натура 2000 не е пречка, а възможност и гаранция – според Стоян Пелтешки – фермата му да продава продукцията си с по-висока добавена стойност заради запазената природа. Както и други фермери от районите на Натура 2000 и той е убеден, че бизнес моделът му зависи от устойчивото използване на природните ресурси и най-вече от начина, по който поддържа пасищата си.

„Угърчин“ е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по Наредба 26. Произвежда само два продукта – овче и краве сирене. Откакто е започнал да преработва във фермата и да продава директно на потребители, Пелтешки е увеличил печалбата си в сравнение с периода, когато е продавал суровото мляко на други мандри.

Мнозина вече познават продуктите на фермата, известни под марката „На Дачо“, опитен майстор сиренар – роднина на Стоян. Сиренето си продават от мобилна хладилна витрина на фермерски пазари и изложения в София и страната. Най-силни според Стоян са били Коледното и Великденското издание на Фермерския пазар в центъра на София, зад храма „Св. Александър Невски“.

„Нужни са повече фермерски пазари и то постоянно действащи пазари“, убеден е Стоян. С готовност би споделил опита са по преработка във фермата и директни продажби и с други фермери, които биха тръгнали по този път. „Работата е много тежка и лесно няма, но който иска, успява“, казва Стоян. „Да ми се обадят новите фермери“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*