Mercedes готви 10 електрически автомобила до 2025 г.

След разкриването на концептуалния си електрически SUV на име EQ по време на автомобилното изложение в париж тази година, Mercedes-Benz обяви амбициозни планове за бъдещите си електрически коли. Оказа се, че първият луксозен модел от генерацията EQ, който ще влезе в производство, ще бъде първият от не по-малко от 10 електрически автомобила. Те всички ще се продават под шапката на марката EQ. Десетте електромобила ще се появят в периода до 2025 г. От Mercedes обаче не уточниха кога ще се появи първият от тях.

mercedes-benz-generation-eq-concept-2016-paris-auto-show_100567444_l

Първият електрически SUV ще бъде произвеждан в съществуващия завод на компанията в Бремен, Германия. Там в момента се правят няколко различни версии на C-класа и GLC-класа, а ще се произвеждат и малък брой GLC F-Cell – модел с водородни горивни клетки.

Имаше предположение, че електрическият SUV ще се основава на GLC-Class, но Mercedes заяви, че марката EQ ще е напълно отделна от GLC. По-рано тази година пък автомобилният производител представи модулна платформа за електрически автомобили, която може да формира основата на производството на поколението EQ.

Електрическият SUV ще използва литиево-йонна батерия клетки от Deutsche Accumotive, дъщерно дружество на Daimler (компанията-майка).

Daimler планира изграждането на завод за батерии за около 500 милиона евро, който да подкрепи увеличаването на производството на батерии за електрически автомобили за стационарно енергийно съхранение.

Сведения от май миналата година сочеха, че Mercedes планира четири нови електрически модела до 2020 – два седана и два вана. След това, през септември, се разчу, че Daimler планира най-малко шест електрически автомобила – а може би и девет – в периода между 2018 г. и 2024 г. След тази последователност сегашното обявление за 10 нови електрически автомобила от Mercedes-Benz говори за поставянето на все по-амбициозна цел и потвърждава нарастващото значение на електрическите превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*