Петролни фирми се обединяват във фонд за възобновяема енергия

Някои от най-известните петролни компании се обединиха за създаването на нов инвестиционен фонд, който ще има за задача да разработва технологии за насърчаване на енергията от възобновяеми източници. С това петролните фирми ще търсят активна роля в борбата срещу глобалното затопляне.

petrol-996617_960_720

Ръководителите на седем петролни и газови компании – BP, Eni, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil и Total – ще обявят подробности за фонда, както и други стъпки за намаляването на на парниковите газове. Очаква се това да стане в петък в Лондон.

Секторът от години поема остри критики заради приноса си за глобалното затопляне. Групата на седемте фирми е част от петролно-газова инициатива за климата (OGCI), създадена с подкрепата на Организацията на обединените нации през 2014 г. Тя включва 11 дружества, които представляват 20% от световния бизнес с нефт и газ.

Лидерите на фирмите ще детайлизират планове за създаване на инвестиционен инструмент, който да се фокусира върху разработването на технологии за намаляване на емисиите и увеличаване на ефективността на автомобилните двигатели, съобщиха британските медии. Размерът и структурата на фонда засега остават неясни. Фондът ще се фокусира и върху технологии за намаляване на разходите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*