Парниковите емисии ще са повече от допустимото към 2030 г.

Емисиите на парникови газове през 2030 г. ще надвишават с 12 до 14 милиарда тона лимита, който е необходимо да се спази, за да се ограничи глобалното затопляне в рамките на международно съгласуваната цел. Това обяви Организацията на обединените нации. В своя годишен доклад еко-звеното на ООН анализира настоящите ангажименти на страните за намаляване на емисиите. Изводът е, че ограниченията не са достатъчни.

emissions-87684_640

Очаква се през 2030 г. емисиите да достигнат 54-56 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид. Това е доста над нивото от 42 милиарда тона, което е необходимо да бъде спазено, за да има човечеството шанс да ограничи глобалното затопляне в рамките на 2 градуса Целзий през настоящия век.

Дори ако заложените цели за намаляване на емисиите в рамките на парижкото споразумение биха били изпълнени изцяло, прогнозните емисии към 2030 г. могат да доведат до повишаване на температурата с 2,9-3,4 градуса Целзий през този век, се казва в доклада.

Въпреки мрачните изгледи от ООН запазват оптимистичния тон: главният учен на ООН по околната среда Жаклин Макглейд заяви пред репортери, че разликата в емисиите може “абсолютно” да се запълни. Все повече страни по света си поставят амбициозни цели за намаляване на емисиите. Вредните излъчвания от двейността на промишлеността намаляват. Използването на възобновяеми източници на енергия нараства осезаемо. Тези тенденции дават надежда, че глобалното затопляне може да бъде ограничено в рамките на цифрата, препоръчана от учените.

За да има шанс това да се случи, глобалните парникови емисии не трябва да са повече от 39 милиарда тона през 2030 г. Това означава, че светът трябва да се постарае да „спести“ около 15-17 милиарда тона. Нужно е всички държави да предприемат мерки за намаление на емисиите преди 2030 г., а най-добре още преди 2020 година, се казва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*