“Умна почва“ ще може да предпазва сградите от срутване?

Скъпо, опасно и дори животозастрашаващо е, когато земята под някоя сграда „поддаде“. Вид генно модифицирани микроби обаче могат да попречат това да се случи. Откритието е на група изследователи в Обединеното кралство.

По примера на студентите, които разработиха самопоправящ се биобетон с помощта на бактерия, наречена BacillaFilla, биодизайнерите сега са разработили „биоцимент“ – материал, който един вид почвеми микроби могат да произвеждат в отговор на променящото се налятане в почвата. Това може да помогне за укрепване на земята под и около основите на дадена сграда.

Dade-Robertson

Първоначално екипът отгледал специалната бактерия в почвен сурогат – вид „хидрогел“, оформен като цилиндър. След това подложили гела с бактериите на увеличаване на налягането – до 10 пъти над традиционното за почвата при морското равнище. Учените идентифицирли 122 бактериални гена, които увеличават дейността си най-малко три пъти при такава промяна на налягането.

След това екипът модифицирал бактериалния геном. В резултат, регулаторната ДНК, отговорна за активиране на един от тези гени, била свързана с ген за производството на протеин, който има слепващи функции. Колкото по-голям е натискът върху микроба, толкова по-слепващи свойства има протеинът.

Чрез омпютърна програма учените направили прогноза как такъв микроб би реагирал на силите, като например водното налягане, прехвърлени през почвата под основите на дадена сграда. В крайна сметка учените планират да заменят гена за слепващия протеин с ген, който да накара микробите да произвеждат биоцимент. Това ще създаде „умна почва“, която да е в състояние да запази основите на сградите здрави, за да може постройките да са безопасни. Бактерията ще може дори да се използва за „самоконстуиращи се основи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*