Петролният бизнес влага 1 милиард долара за борба с климатичните промени

Някои от най-големите световни петролни компании поеха ангажимент в петък да инвестирар 1 милиард долара за разработването на щадящи климата технологии. Сред компаниите, подписали решението, са Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Total, BP, Eni, Repsol, Statoil, CNPC, Pemex, Reliance Industries. Тяхното обедниение създаде „Климатичен инвестиционен фонд“ – фонд за вложения в технологии за намаляване на въглеродните емисии и наблягане на употребата на природен газ.

oil-696579_600

Дружествата обещаха да използват голяма част от фонда на стойност 1 милиард долара за ускоряване на развитето на технологиите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Друг важен акцент ще е намаляването на изтичането на метан при добивната дейност – един от най-силните парникови газове.

Инвестицията е нищожна на фона на общите годишни разходи на фирмите-членки на обединението – дори и в момент, когато те се борят с от най-дългите периоди на спад в сектора, коментираха анализатори. Shell, Total, BP, Statoil, Repsol и Eni ще похарчат почти 100 милиарда долара през 2016 г.

Десетте фирми, които заедно покриват около 20% от световното производство на нефт и газ, вече са съставили списък на 200 технологии за въглеродно улавяне и съхранение, от които ще изберат кои точно да подкрепят за развитие в комерсиален мащаб. Групата ще инвестира също така в решения за подобряване на ефективността на транспортния сектор и най-енергоемки отрасли.

Решениео на петролния бизнес съвпада с влизането в сила на Парижкото споразумение от 2015 г., което има за задача да „отбие” световната икономика от изкопаемите горива през втората половина на този век. Ходът на петролното обединение обаче отнесе повече критики, отколкото овации заради решението си. Петролните компании следва да направят много повече, за да намалят емисиите и да защитят себе си и света от климатичните промени и щетите, които те носят, коментираха анализаторите.

“Ако изпълнителните директори на 10-те най-големи петролни корпорации се срещнат шест пъти в годината, това не е с цел благотворителност, това е реален бизнес”, каза Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на Total.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*