Предстоящо: дискусия за екологично отглеждане на житни култури

Дискусия за значението на хляба и за екологичното отглеждане на житни култури ще се проведе в четвъртък в столицата. Събитието ще премине под мотото „Храна за живот: Отглеждане на житни култури по екологичен начин“ и ще се проведе на 10 ноември, в 18:00 ч., в пекарна „Хлебар“ (София, ул. „Оборище“ 16). Гост – лектор ще бъде доц. Виолета Божанова от Селскостопанската академия. Тя има дългогодишен опит в областта на растителната селекция при основни полски култури и поддържането на семепроизводство на твърда пшеница.

spike-8740_960_720

Дискусията има за цел да привлече вниманието към възможностите за отглеждане на житни култури в хармония с околната среда. Тя е част от кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие, в рамките на която организацията анонсира също онлайн платформата за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org, както и пилотната програма на екологичната организация за международен обмен на фермери в страни от Европейския съюз.

„В „Грийнпийс“ от години отделяме внимание на земеделието като ключов бранш за опазването на околната среда. От него зависи както дали ще се храним с екологично – чиста храна, така и в каква степен производството на тази храна оказва негативно влияние върху околната среда. Не на последно място транспортирането на земеделската продукция може да бъде оптимизирано чрез пазаруване от местни производители и по този начин да бъде намален въглеродният отпечатък на всеки от нас при потреблението на хранителни продукти,“ споделя Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.

Също посветена на тази тема ще бъде и изложбата „Храна за живот: фотографии от екологични ферми“, която ще бъде открита от „Грийнпийс“ – България на 15 ноември, от 19:00 ч. в Gallery 2.0 (ул. 6-и септември № 26). Тя ще продължи до обяд на 22 ноември, след което ще бъде преместена в други локации. Автори на фотографиите са Иван Дончев и Анастас Търпанов. Основният акцент в техните снимки са екологичните ферми, техните създатели, историята им и мотивацията им да се захванат с нещо такова.

„Всички те са взели единодушното решение да водят един не лек живот, който обаче ги удовлетворява много повече от каквито и да било други дейности. Те виждат проблемите на неработещата земеделска система и искат да я променят. Не се страхуват от тежкия труд и са готови да се откажат от много от привилегиите на съвременното общество, за да произвеждат здравословна и екологична храна и да бъдат начело на хранителното движение“, разказва Меглена Антонова.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*