Първият CCS проект в стомано-индустрията заработи в Абу Даби

Първият комерсиален проект за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) в предприятие от стоманодобивната индустрия е вече факт: инсталацията се намира в Абу Даби и се очаква да намали въглеродните емисии на съответното предприятие с 800 000 тона годишно.

Проектът “Ал Реяда“ е разработен от Националната петролна компания на Абу Даби и компанията за чисти технологии Masdar с подкрепата на Emirates Steel Industries – компанията, на която принадлежат двата завода, в които е рализиран CCS проектът.

power-station-374097_960_720
Улавянето и съхранението на въглерод се разглежда от замърсяващите индустрии като решение на проблема с изменението на климата.

“Този проект е в процес на проучване от много дълго време. Сега той вече е реалност,” заяви министърът на енергетиката на ОАЕ – Сухаил Ал Мазроуей. “Когато той заработи с пълни обороти, системата ще премахва CO2, еквивалентен на газовете на 170 000 автомобила по пътищата”.

Въпреки хвалбите на индустрията, остава доста спорно доколко подобна инсталация наистиан може да се разглежда като екологична. Зелените групи критикуват инсталацията, защото вместо да улавя и съхранява CO2, системата изпомпва уловения газ в нефтените и газовите находища, за да подпомогне възстановяването на изкопаемите горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*