Виетнам се залавя да гради 1 гигават вятърни мощности

Близо 1GW вятърноенергиен капацитет ще бъде изграден във Виетнам, след като международният разработчик Mainstream Renewable Power подписа споразумение за изграждане на три големи проекта в страната съвместно с местни партньори.

wind-park_SXC_HU

Проектите ще осигурят 940MW капацитет за добиване на чиста енергия. Проектите са три се очаква да мобилизират 2,2 млрд. долара инвестиции.

Основа на споразумението е партньорството с GE Energy Financial Services, което предвижда построяването на гигантска 800MW вятърна ферма. Тя ще бъде най-големият ветроенергиен парк във Виетнам.

Вятърната ферма Пу Джонг ще бъде финансирана с около 2 млрд. долара инвестиции, като участие ще има и местният разработчик Пу Джонг Груп. Първата 200MW фаза се очаква да бъде готова през 2018. Освен този ветроенергиен парк ще се построят и една 83MW и една 55MW вятърна централа.

Проектите обещават да помогнат на Виетнам да изпълни ангажиментите си по силата на Парижкото споразумение. Съгласно него, страната има за задача да изгради 6 гигавата ВЕИ капацитет до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*