Ню Делхи спира старите превозни средства в борбата със смога

car-1411313_960_720

Властите в Ню Делхи започнаха да отнемат лицензите на хиляди стари дизелови превозни средства. Наредено бе и спирането на строителните работи в града. Целта е да се намали замърсяването на въздуха в индийската столица.

Мерките са най-новият опит да се вдигне гъстата пелена от дим, фини прахови частици и други замърсители, които покриват Ню Делхи вече повече от седмица. Задушливата атмосфера в града предизвика остър обществен гняв.

Оказа се, че върховният съд на Индия е наредил на администрацията в Делхи да реагира в рамките на два дена, като вземе незабавни мерки и представи план за борба със смога. Решението на съда дойде в отговор на няколко петиции на екологични групи, които настояват за намеса и мерки за борба със замърсяването на въздуха.

В момента управата в града отнема разрешителните на дизеловите превозни средства над 15-годишна възраст. Това означава отстраняване на 200 000 превозни средства от пътищата на града.

По-рано през годината година Националният зелен трибунал изиска от властите в Делхи да спрат дизеловите превозни средства, които са на повече от 10 години, от автомобилния трафик. Това обаче не се случи.

“Налице е твърде неохотно действие в отговор на директивите на съда. Слабо се признава спешността на проблема с токсичното замърсяване на въздуха, особено през зимните месеци”, казва Сунита Нараин, ръководител на Центъра за наука и околна среда, който е подал молба пред Върховния съд. “Сега искаме от съда да следи за изпълнението на мерките“.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*