Фондация Solar Impulse основа „Световен алианс за чисти технологии“

Фондацията „Solar Impulse” основа “Световен алианс за чисти технологии” по време на конференцията COP22 като продължение на първия по рода си пилотиран соларен полет около света. Целта на алианса е да обедини главните действащи лица в областта на чистите технологии. Очаква се по този начин те да бъдат насърчени да създават синергични обединения, популяризиращи печелившите екологични решения на най-неотложните предизвикателства за околната среда и здравето, както и да предоставят надеждна съвети за правителствата.

solarimpulseplane

По-малко от четири месеца след завършването на първия по рода си соларен полета по целия свят, осъществен от Бертран Пикар и Андре Боршберг, фондацията “Solar Impulse” се явяван втори етап в реализацията на визията на Бертран Пикар, че чистите технологии могат да постигнат “невъзможни” цели и предлагат конкретни решения за много от предизвикателствата, пред които е изправено глобалното общество днес.

Всеобхватната амбиция на Алианса е да насърчава, в глобален мащаб, мотивацията за въвеждане на чисти технологии. Като такива инициативата определя „всяко практическо решение, което позволява да се преодолее пропастта между екологията и икономиката”. Това далеч не се ограничава до производството на енергия от възобновяеми източници. Обвахат се и технологии, системи, ноу-отделени и процеси, които защитават околната среда, подобряват здравето, повишават енергийната ефективност или спестяват природни ресурси. Едновременно с това тези технологии и процеси създават работни места, генерират печалба и поддържат растежа.

“Ние трябва да прегърнем чистите технологии, но не защото са „еко-логични“, а защото са „логични“, заяви Бертран Пикар, председател на фондацията Solar Impulse. “Дори ако го нямаше изменението на климата, енергийно ефективните технологии имат смисъл, защото създадат работни места, генерират печалба и стимулират икономическото развитие. Едновременно с това водят до намаляване на емисиите на CO2 и опазване на природните ресурси.

Очаква се Алиансът да обедини новостартиращи фирми, големи компании, институции и организации, които създават, внедряват и подкрепят използвнето на чисти технологии.

За момента Алиансът се финансира благодарение на партньори като Covestro, Solvay и Nestle, наред с частни донори.

“Ако един самолет може да лети над целия свят без капка гориво, то чистите технологии несъмнено могат да бъдат приложени на земята, за да създадат един по-чист, по-ефективен и по-богат свят”, заяви Бертран Пикар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*