И Калифорния официално забрани найлоновите пликчета

Калифорния официално забрани найлоновите торбички. Това стана с референдум на 8 ноември, при който избирателите определиха решението с много малка разлика от 51,97% в полза на забраната срещу 48,03%, които искаха найлоновите торбички да продължат да се използват. Победата бе изтръгната въпреки многомилионната кампания на индустрията на найлоновите торбични, която сега вече е нелегална в американския щат.

plastic-bag-tomatoes-874974_960_720

“Калифорнийските избиратели заеха позиция срещу измамната кампания за няколко милиона долара на бизнеса за найлонови торбички“, каза ръководителят на кампанията „Калифорнийците срещу отпадъците” – Марк Мъри. “Това е значителна победа за околната среда, защото ще означава незабавно елиминиране на 25 милиона найлонови торбички, които замърсяват природата в Калифорния всеки ден”.

Проектът за забраната „стои на масата“ от 2014 г., когато първият текст беше подписан и превърнат в закон от губернатора Джери Браун. След това обаче местната асоциация на производителите на найлонови пликчета застана начело на кампания за отмяна на закона, твърдейки, че той ще убие хиляди работни места в щата и ще коства стотици долари всяка година на всеки жител – под формата на тежки такси.

В референдума избирателите подкрепиха не само забраната на пликчетата, но и предложение, свързано със създаването на фонд за околната среда, който да натрупва средства от такса в размер на 10 процента от продажбата на текстилни и други алтернативни торби.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*