Къща се вдига на 1,5 метра във въздуха, за да избягва наводнения

“Повдигащата се къща“ не е измислица – това е реална еднофамилна къща, която буквално се повдига нагоре при прииждане на водите, за да избегне наводнение. В такъв случай тя може да се издигне на височина до 1,5 метра за по-малко от пет минути – въпреки че тежи почти 72 тона! Дръзкият проект е на Larkfleet Group, която наскоро поиска резрешително за изграждане на необикновената къща с цел тестване.

Elevating-House-By-Larkfleet-Group-1020x610

Къщата се повдига чрез осем механични крика, според Larkfleet Group. Вместо традиционния тип основа, къщата ще има платформа от стоманени лъчи, опасани от стоманен пръстен. Компанията казва, че къщата ще има “модулен дизайн със стоманена рамка“. Благодарение на това ще може да бъде разглобявана и премествана, за да се „построи“ наново на друго място.

Ако получат виза за строителство, Larkfleet ще изградят експериманталната къща с три спални. Планът им е тя да се намира в Линкълншир в Англия. Най-вероятно изобретениет ще стане факт през 2017 г. Ако изобретателите успеят в изграждането на къщата, компанията ще направи серия тетове как работи системата за повдигане и как се поддържа в период от около пет години.

Elevating-House-By-Larkfleet-Group-Design-1020x610

Larkfleet казват, че “Повдигащата се къща“ ще може да се вдига въз основа на предупреждения от Агенцията по околна среда на Великобритания преди настъпването на наводнение. Фирмата отбелязва, че домът ще може да се издига бързо, когато това е необходимо. Техният план е да се гарантира, че обитателите на странния дом ще могат да повдигнат къщата и след това да се евакуират, но в същото време тя ще може да продължи да си осигурява енергия чрез система от покривни соларни панели и вградена акумулаторсна система. Гъвкави тръбни системи ще осигуряват на къщата достъп до чиста вода и канализация.

Подобен проект би могъл да позволи изграждането на домове на места, които са неразвити поради опасностите от наводнения. Главният изпълнителе директор на Larkfleet Карл Хик казва, че „повдигането на къщата ефективно елиминира риска от наводнения в домовете, така че повече земя из цялата страна може да се окаже догна за постоянно обитаване“. Това би трябвало да помогне на британците да се справят с „жилищната криза”, при която търсенето на нови жилища значително надхвърля предлагането и това води до шокиращи ценови предложения.

Elevating-House-1020x530

Изображения: Larkfleet Group

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*