Тръмп търси бърз начин да „изтегли“ САЩ от Парижкото споразумение за климата

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп търси бърз начин да “изтегли“ Съединените щати от Парижкото споразумение за борба с изменението на климата. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от „преходния екип“ на новия американски президент. С това Тръмп ще противодейства на широката международна подкрепа за плана за намаляване на емисиите на парникови газове.

Donald_Trump_(17645083170)

След победата на Тръмп в президентските избори във вторник правителства от цял свят, вариращи от Китай до малките островни държави, потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата от края на 2015 г.

Тръмп отдавна настоява, че глобалното затопляне е измислица – “Китайски мит“ – и бе обещал да се откажат от споразумението Париж, която беше страстно подкрепено от предходния президент на САЩ Обама.

Сега консултантите на Тръмп обмислят начини да заобикалят теоретичната процедура, която изисква четири години за излизане от споразумението, според източника, който работи в „преходния екип“ на Тръмп.

“Беше критично важно Парижкото споразумение да влезе в сила преди изборите” във вторник, според друг източник на Ройтерс, пожелал анонимност. В крайна сметка Парижкото споразумение спечели достатъчно подкрепа за влизане в сила на 4 ноември, броени дни преди изборите в САЩ.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви в неделя в Нова Зеландия, че администрацията на Обама ще направи всичко възможно за прилагането на Парижкото споразумение, преди Тръмп да встъпи в длъжност.

Документът предвижда, в воя член 28, че всяка страна, която иска да се оттегли след подписването, трябва да изчака четири години. На теория най-ранната дата за изтеглянето на САЩ ще бъде 4 ноември 2020 – тоест времето на следващите президентски избори в САЩ.

Източниците на Ройтерс обаче твърдят, че администрацията на Тръмп вече преценява разни алтернативи, които биха могли да ускорят оттеглянето. Сред мерките е дори изпращане на президентската заповед за директно изтриване на подписа на САЩ от Парижкото споразумение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*