Aлпийската кабина „Канин“ приютява планинари насред дивите алпийски скали

Юлийските Алпи, които се простират от Италия до Словения, са красив, но и суров пейзаж, където изглежда невъзможно да се построи каквото и да е. Въпреки всички трудности студио OFIS Arhitekti от Любляна са успели да поставят там една здрава алпийски кабина – убежище за планинарите. Тя се намира в отдалечения район на връх Канин. Кабината се гордее със спираща дъха гледка на 360 градуса наоколо – към Словения и Италия. Автономна и създадена от сглобяеми модули, Зимна кабина Канин е поставена на мястото си с помощта на хеликоптер и е достъпна само по въздух или чрез катерене.

Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-6-1020x610

Изработена предимно от дървен материал и алуминий, зимната кабина „Канин“ е красива и модерна структура, “несигурно” кацнала на ръба на скалите с изглед към прекрасната панорамна гледка към словенския масив Триглав, долината Сока и Адриатическо море. Структурата е изработена от сглобяеми модули и предварително сглобена. След това е донесена тук с помощта на хеликоптер, пилотиран от екипаж на словенските въоръжени сили. Монтирането й е било изключително труден процес, при който са направени три опита, преди да се стигне до успешния монтаж. Причината, както можем да се досетим, е в суровите атмосферни условия.

Частично конзолно закрепена, кабината е поставена внимателно така, че да сведе до минимум въздействието си върху земята. Тя е построена така, че за да издържа на суровите климатични условия, включително обилния снеговалеж, който продължава повече от половин година, силните проливни дъждове, мощните ветрове и от време на време земетресения.

Компактната дървена кабина се състои от три основни области: входно антре, дневна и кътче за почивка в задната част, което предлага три плоскости за спане. Големите остъклени прозорци прорязват тясната структура и позволяват навлизането на обилно количество естествена светлина. Кабината побира до девет алпинисти. Зимната кабина е проектирана от OFIS Архитекти в сътрудничество с няколко партньорски фирми. Проектът е реализиран изцяло с дарения и доброволен труд.

Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-12-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-13-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-11-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-10-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-4-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-3-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-8-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-7-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-9-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-1-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-5-1020x610 Kanin-Winter-Cabin-by-OFIS-Arhitekti-15-1-1020x560

Снимки: Janez Martincic, Ales Gregoric / OFIS Arhitekti

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*