Необикновеният заслон Гервазути в Италия е уютно тръбоподобно убежище

Високопланинският заслон „Гервазути“ в Италия е необикновено тръбоподобно убежище, захранвано със слънчева енергия, инсталирано на връх Мон Блан с помощта на хеликоптери. Тази енергийно ефективна, сглобяема “шушулка” е изградена от висококачествени материали, които да не оказват влияние върху чувствителна околна среда. Структурата е временна и може да се премести при нужда. Алпинистите, които имат дързостта да изкачат върха, могат да се приютят тук, като се защитят от стихиите, но в същото време могат да се наслаждават на природата в цялата й величественост.

Prefab-Tubular-Alpine-Pod-Home-lead

Според LEAPfactory, заслонът „Гервазути“ е върхово постижение на уменията на специалистите от италианската фирма. LEAP са специализирани в създаванетона пространства за живеене, екологични решения, високопланински (алпийски) кабини. Затова те виждат тръбоподобното планинско убежище като едно от най-значимите си творения, съчетаващо всичките им умения.

Кабината има 6 точки на контакт със земята. Тежи 5500 кг. Продълговатата й форма създава близо 10 квадратни метра комфортно вътрешно пространство, в което могат да се поберат и да спят 12 души.

Всичко – от външната обвивка до вътрешното оборудване – е модулно, така че заслонът може да бъде преместен на друго място, когато му дойде времето. Слънчевите панели, инсталирани на покрива, произвеждат 2,5 киловатчаса слънчева енергия. Това го прави напълно енергийно самодостатъчен. Инсталирането на цялата конструкция е отнело едва два дена. В монтажа е използвана помощта на хеликоптери.

Prefab-Tubular-Alpine-Pod-Home-4 Prefab-Tubular-Alpine-Pod-Home-interior Prefab-Tubular-Alpine-Pod-Home-lead-3 LEAPFactory-Gervasutti-Refuge-6 LEAPFactory-Gervasutti-Refuge-5 LEAPFactory-Gervasutti-Refuge-2 LEAPFactory-Gervasutti-Refuge-2nd

Снимки: LEAPfactory

1 коментар

  1. Чудесно , ама това не е на самия връх, а някъде по някой от маршрутите. Дайте по-точно инфо за местоположението на този уникален заслон !

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*