WWF започва международна кампания за опазването на Пирин

Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за опазване на българския Национален парк „Пирин“ като застрашено природно наследство. Поводът е опасният проект за нов план за управление на парка, който вместо да забранява посегателствата над Пирин, предвижда възможности за 12,5 пъти повече строежи в парка и за стопански сечи на 60% от територията му.

Всеки може да подкрепи кампанията, като се подпише на адрес wwf.bg/pirin.

Pirin_-_Vlahinskite_ezera_-_IMG_3519
Пирин, Влахинските езера. Снимка: Dido3, CC-A-SA 4.0

Във времена на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата. Лидерите на България имат неповторим шанс да покажат, че въпреки политическите си различия, успешно защитават най-ценните ресурси на страната, какъвто е Национален парк „Пирин“.

Затова именно сега международната кампания призовава за опазването на впечатляващата с красотата си планина, богата на ледникови езера, на новоформиращи се видове и рядък пример за здрава планинска екосистема на Балканите. Вековните иглолистни гори на Пирин са дом на най старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Пирин е убежище на кафявата мечка, вълка, балканската дива коза и на 159 вида птици, между които трипръстия кълвач – най-редкият кълвач в Европа.

В момента се изработва нов план за управление на парк Пирин. Във варианта, в който се предлага, документът не отговаря на целта на създаването на националния парк – опазване на дивата природа. Подадената от правителството оставка не спира процедурата по актуализирането на плана. По тази причина е необходима намесата на премиера на страната, независимо кой заема тази функция. Кампанията цели събирането на 75 000 подписа в подкрепа на Пирин, които да бъдат връчени максимално бързо на министър-председателя.

Националното законодателство, европейската екомрежа Натура 2000, както и закрилата на ЮНЕСКО, би трябвало да осигурят качествена защита на Пирин. За съжаление обаче, предложеният план за управление предвижда изграждането на две нови ски зони и разширяването на съществуващата. Влизането му в сила би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

През 2010 г. ЮНЕСКО вече изключи ски-зоните над Банско и Добринище от Световното природно наследство, защото след застрояването им и изсичането на над 160 хектара вековни гори, природоохранните им функции бяха сериозно нарушени.

Не можем да си позволим допълнително разрушаване на Пирин. Със стартиралата днес петиция ние призоваваме българския премиер да предприеме веднага действия за опазването на Пирин като част от световното природно наследство на ЮНЕСКО като спре всякакви опити за нови строежи стопански сечи в парка и осигури развитието му като световна природна ценност, допълва Кавръкова.

WWF включва Пирин в световната си кампанията „Да опазим заедно нашето природно наследство“. Тази природозащитна инициатива призовава за спасяването на българския национален парк, заедно с емблематични места като испанския Доняна, танзанийския Селуз и бариерния риф на Белиз. Над половин милион души призоваха досега правителствата на тези държави да спрат унищожаването на природното наследство, за което носят отговорност.

От: WWF България

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*