Заслон с ярковерчена ивица може да посреща планинарите на „Кончето“

Малка високопланинска кабина с яркочервена ивица, която да привлича погледа и да подсказва къде е убежището при по-лошо време, предвижда нова концепция за заслон „Кончето“. Идеята е червената ивица да е светеща – символ на билото на планината, един от най-трудните планински пътища Е4, обозначен с червен цвят във всяка карта.

17

Заслон „Кончето“ е разположен е на 2760м. надморска височина, в алпийската част на северен Пирин на 3 ч. и 30 мин.от най-близката хижа, на около 500м югоизточно от връх Баюви дупки (2820м.). Построен е през 1955 г. от група планинари на самото карстово било до едноименния ръб, чието име носи. Характерни за местността са силните ветрове и непостоянство на атмосферните условия, както и непосредствената опасност от падания от скалния ръб при влошаване на времето. Това определя заслона изключително като животоспасяващ. Съществуващият там заслон е на възрастн над 60 години и е амортизиран. Идеята е да се изгради нов заслон, с който значително да се подобрят условията за пребиваване при екстремни климатични условия.

Основната идея е да се запази споменът за стария заслон, пресъздавайки го с нови средства и постигането на съвременна визия. За целта следва да се използват композитни метални панели с различна текстура, които да са реплика на обшивката на съществуващия заслон. Панелите от идейния проект са проектирани и оразмерени така, че да могат да бъдат пренесени и сглобени на място или заслонът да се транспортира с хеликоптер предварително сглобен. Характерна за визията на заслона ще е ярко-червената светеща ивица – символ на билото на планината, един от най-трудните планински пътища Е4, обозначен с червен цвят във всяка една карта. Ориентацията й следва да е по посока на пътя, откъдето е и входът на заслона. Целта – е да служи за ориентир при влошена видимост, поради животоспасяващата функция на заслона.

Североизточният ъгъл ще е задигнат с метър с цел по-доброто отводняване на покрива, както и с цел поставянето на малък, гъвкав фотоволтаичен панел под наклон. Така ще има електричество за зареждане на мобилни телефони, за да може да се подаде сигнал за помощ при нужда.

Разпределението предполага предверие с гардероб и помещение с нарове на няколко нива. Конструкцията следва да е от олекотени профили. Интериорът може да е покрит с перфорирани дървени плоскости. 4 стоманени въжета, захванати за скалите, би трябвало да осигурят стабилност на конструкцията.

Проектът е разработен за дарителската кампания „Дари за да помогнеш на Райфайзенбанк по инициатива на Асоциация „Планини и Хора“.

15 int 12 int 22 20a 16- 21

От: wanderbird.eu

4 коментара

  1. Поздравявам авторите на тази съвременна реконструкция – арх.Стиляна Зенгилекова и арх. Ирена Мирчева, които подариха този проект като начало на инициативата им за рестарт на заслоните в България. Пожелавам успех на реализацията. Подкрепете тези млади и талантливи архитекти, те имат ентусиазма и много съвременни иновативни идеи! Успех!!!

  2. Приветствам идеята и се радвам,че има архитекти, които могат да сътворят такъв заслон. Обръщам се към всички планинари любители на нашата природа да я подкрепят.
    Надявам се в близко бъдеще да имаме поне няколко реализации на такива заслони. Това ще привлича много туристи от Европа.

  3. Здравейте, Николай! Благодарим за пожеланията. С радост бихме се срещнали с Вас да обменим опит и идеи. Ако имате желание, пишете ни на wanderbird.eu@gmail.com

  4. Преди 2 години се бях захванал с абсолютно същата кауза, но поради мудното действие на дирекция НП Пирин и поради абсолютната неяснота чия собственост е заслона се отказах. Пожелавам Ви успех, ще успеете!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*