2016 година се очертава най-горещата в историята

Земята е на път да отчете най-топлата година в историята, след като октомврийските температури за трета поредна година се оказаха най-високите, измервани в десетия месец. Това обяви американската Национална служба за атмосферни и океанографски измервания.

Октомври е бил с 0,73 градуса Целзий над средното ниво за 20-ти век (13,9°С).

globe-960446_960_720

За цялата година, до октомври, средната глобална температура е с0,97 целзиеви градуса над средното ниво, надскачайки рекорда, поставен през 2015 г. от (0.1°C).

“Остават ни още два месеца от годината и земното кълбо продължава в същата посока – към отчитането на една от най-топлите години в историята, ако не и най-топлата, откакто се водят регистри вече 122 години“, посочва агенцията.

Сред забележителните “постижения“ на миналия месец са Аляска и Финландия, кото са регистрирали най-сухия октомври досега. Африка също регистрира втория най-горещ октомври в историята – след рекорда, поставен през 2015.

Арктическият морски лед през октомври е бил с 28,5% под средното за периода 1981-2010 г. Това е най-ниското му ниво досега, откакто се правят измервания от 1979 насам, посочи Национална служба за атмосферни и океанографски измервания на САЩ.

Средната температура на морската повърхност е втората най-висока за октомври, според агенцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*