САЩ въвежда изискване за задължителен шум от тихите електрически коли

Правителството на САЩ издаде дългоочакваните регулации за задължителните „шумове“ на електриеските и хибридните автомобили, станали известни още като „тихите автомобили”. Регулациите изискват всички нови хибридни и електрически автомобили да излъчват звукови сигнали, които да предупреждават пешеходците за присъствието на тихите коли.

electric-car-1633932_960_720

Тъй като електрическите и хибридните коли работят почти безшумно с електрическите си двигатели, регулаторите отдавна имат опасения, че новото поколение превозни средства носят риск за безопасността на пешеходците. Така е, защото сме свикнали да познаваме наближаването на кола по ръмженето на двигателя с вътрешно горене.

Националната служба на САЩ за безопасността на пътния трафик (NHTSA) трябваше, по искане на Конгреса, да разработи правила за „тихите коли“ през 2010 г. Тяхното въвеждане обаче бе отложено няколко пъти.

NHTSA вярва, че новите правила ще помогнат за предотвратяване на хиляди пешеходни травми, когато електрическите превозни средства станат по-масови.

Агенцията получи похвали от всички обединения на незрящите в САЩ. Сдруженията смятат, че новите правила за задължителния шум ще бъдат особено полезни за пешеходците, които са слепи или имат значително нарушено зрение.

Правилата важат за всички нови хибридни и електрически автомобили с четири колела и общо тегло до 4500 кг. Изискванията задължават тези превозни средства да генерират звуков шум при движение напред или назад при скорост до 30 км/ч. При по-високи скорости генерирането на синтетичен шум не се изисква, тъй като триенетона гумите и бученето от ветровото съпротивление осигуряват “достатъчно звуков сигнал” за пешеходците, гласи прессъобщението на NHTSA.

Автомобилните производители имат време до 1 септември, 2019 г., за да добавият новите устройства в своите хибриди и електрически автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*