Лед ще охлажда електрически мрежи в Калифорния

През следващите няколко седмици консорциум от общински комунални дружества в Калифорния ще започне да оборудва офисите и заводите си с нова система, която използва лед за охлаждане. Ледът се произвежда нощно време, а през деня осигурява климатизация на помещенията.

Ледената климатизация е част от пилотна програма, която ще се реализира от фирма на име Ice Energy. При мащабно внедряване на нейната технология може да намали консумацията на горива с цели 30 процента и да се отмени необходимостта от нови електроцентрали.

Първите ледени климатици ще бъдат монтирани в 12 сгради в Глендейл, Калифорния. В рамките на следващите 2 години единадесетте участващи в проекта електроразпределителни дружества ще инсталират общо 6 000 устройства от този вид в техните общо 1 500 точки на присъствие. Това ще осигури 53 мегавата съхранена енергия за охлаждане на възлите на електропреносната система в региона. Проектът е първото широкомащабно внедряване на технологията на Ice Energy, за която GreenTech.BG разказа в началото на годината.

Ледените климатици произвеждат лед през нощта, когато потреблението на електричество традиционно е по-слабо. Произвеждайки лед през нощта, те носят по-висока ефективност, защото „прехвърлят“ натоварването – енергията, която е необходима за функциониране на климатика – от периода на горещото пладне чак към средата на нощта, когато е малко по-хладно и климатичните системи работят по-лесно, а в същото време цената на тока е по-ниска и натоварването на електрическите мрежи е най-слабо.

Всеки от ледените климатици използва високоефективен компресор за замразяването на 1700 литра вода. Към средата на деня режимът за охлаждане се включва и системите за климатизация започват да обдухват ледените блокове, разтопявайки ги и охлаждайки въздуха по този начин. Според Ice Energy така може да се намали енергоконсумацията на една сграда с до 95 процента в пиковите часове в най-горещите летни дни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*