Общност, пейзажна красота и „ходимост“ определят този нов жилищен комплекс в Сеул

Чувство за общност, пейзажна хубост и множество възможности за ходене пеш определят облика бъдещия нов жилищен комплекс в южнокорейската столица Сеул – квартала Еума в Дайичи-Донг. Устройственият план с акцент върху щедрата зеленина е дело на холандската фирма UNStudio и корейската Heerim. Заедно те спечелиха конкурса за проектиране на ПУП за квартала.

Eunma-Housing-Development-by-UNStudio-and-Heerim-lead

Проектът ще реконструира и разшири съществуваща жилищна общност в Гангнам, добавяйки градински пейзажи и свързвайки общността от околните 32 жилищни кули. Архитектите описват проекта си като “разработка, водена от самите жители“, която се фокусира върху чувството за общност, пейзажността и „ходимостта“ на района.

Съществуващият квартал с 32 жилищни кули обхваща над един милион квадратни метра и има 4424 апартамента. UNStudio и Heerim напълно ще реконструират сегашните домове чрез „нов и ориентиран към бъдещето еко-дизайн”. Те ще добавят още над 1500 нови апартамента чрез замяна на 35-етажните кули с 50-етажни. Всички места за паркиране ще са тикнати под земята. Така ще се отворимясто за нови градини в пространството над земята. Сградите са южно ориентирани и остъклени така, че да максимизират естествената дневна светлина и да се радват на кръстосана вентилация.

Eunma-Housing-Development-by-UNStudio-and-Heerim-6

Преустройството следва философията „Живей,р аботи, играй“ и е организирано около шест тематични градини, които разпределят плътната жилищна зона на няколко „квартални блока“. Шестте градини са наречени романтично: Гората на любопитството, Градината на вълнението, Съблазнителната градска земя, Облакът на съзерцанието, Парка на игривостта и Полето на дълголетието.

Наред с това проектът разделя зоната на четири кръгови тематични области, създавайки общо 24 “махали” – всички с достъп до зеленина, оживени улици, лесни връзки към масов градски транспорт, учебни центрове, съоръжения за отдих.

Шест “емблематични” кули, струпани в центъра на района, ще помещават всичко необходимо за луксозния живот в градската среда, изкуствата, културата и здравословния начин на живот.

Eunma-Housing-Development-by-UNStudio-and-Heerim-4 Eunma-Housing-Development-by-UNStudio-and-Heerim-2

Рендери: UNStudio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*