Словения определи питейната вода за човешко право в конституцията си

Словения определи водата за основно човешко право. В най-новото изменение на конституцията на Словения се посочва, че правото на достъп до питейна вода е неоспоримо човешко право. До голяма степен за да предотврати комерсиализацията на водните ресурси в страната, словенския парламент гласува в подкрепа на новия закон. Премиерът Миро Черар, коментирайки изменението, описа водата като “течното злато на 21 век”.

water-drop-275938_640

“Всеки има право на питейна вода,“ гласи сега конституция на Словения. “Водните ресурси представляват обществено благо, което се управлява от държавата. Водните ресурси са първични и трайно се използват за доставка на питейна вода за гражданите и домакинствата и не представляват пазарна стока“.

Качеството на водата в Словения е високо, посочи Черар, и поради този факт чуждестранни корпорации ще биха искали да „сложат ръка върху“ водите в страната в бъдеще. “Тъй като тя постепенно ще става все по-ценна в бъдеще, натискът върху нея ще се увеличава и ние не трябва да се поддаваме на това“.

Словения не е първата страна в света, която посочва водата като основно човешко право. Тя обаче е първата страна от Европейския съюз, която включва такава клауза в конституцията си.

1 коментар

  1. Фанилията на словенският премиер е Церар!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*