Елитис – първата в света офис-сграда с положителен енергиен баланс

Дижон е френски град, известен у нас заради прословутата дижонска горчица – люта до просълзяване. Сега обаче Дижон е известен с поне още едно нещо – първата в света офис-сграда с положителен енергиен баланс.

Елитис Тауър – така се казва постройката, проектирана и конструирана така, че да създава повече енергия, отколкото консумира. Всичко в нея – от проектирането през използваните материали до поведението на обитателите й – е свързано с максимално добро използване на енергията, прилагане на най-добрите техники за устойчивост.

Елитис Тауър първоначално била само теоретично предизвикателство за Тиери Биевр, генерален директор на строителната компания Elithis Engineering. Като специалист по механика на флуидите и екологична ефективност, Биевр решил да провери дали е възможно да се създаде екологично чиста сграда на цената на обикновена постройка.

С подкрепата на Община Дижон експертът успял да привлече известният архитект и специалист по модерното строителство Жан-Мари Шарпенти, започвайки заедно амбициозния проект. Те създали 10-етажна офис-сграда с обща площ 54 000 квадратни метра, интегрираща в себе си естетика, комфорт, енергийна ефективност и екологичност.

Сградата е построена от дърво и рециклирани изолационни материали. Има покривна инсталация от 330 соларни панела и соларен щит, който предпазва офисите от прегряване, като в същото време пропуска достатъчно светлина. Всички емисии на сградата се събират и използват отново.

Строителите са се постарали всички да знаят какво се случва с енергийния баланс на Елитис Тауър. Затова е налице публично табло, на което се показва ежедневната енергийна консумация. Данните се подават от 1600 енергийни сензора.

Поведенческият ефект от обитаването на сградата е много интересен. Всички в Елитис Тауър – собственици, наематели, служители, администратори и дори посетители са ангажирани за каузата и се стараят да дадат своя принос за екологичния ефект. Хората в сградата са наясно с отговорността си и биват насърчавани да вземат решения, които водят до по-ниска консумация на енергия. Това касае всички техни дейности като използването на хартия, вода, дори транспорт.

Най-хубавото в случая е цената на проекта. Общата цена на построяването на Елитис Тауър е 7 милиона евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*