Швеция премахва данъците върху слънчевата енергия през 2017 г.

Швеция е на път да премахне данъците върху производството на слънчева енергия през 2017 г. Решението е опит на страната да премине изцяло на енергия от възобновяеми източници до 2040 г., заяви правителството в понеделник.

solar-1476224_960_720

Слънчевата енергия е доста слабо развита в в момента в скандинавската страна. Соларните мощности представляват по-малко от 0,1% от производството на електроенергия. Швеция разчита най-вече на водноелектрически централи (39%) и ядрена енергия (36%).

Финансовото министерство обаче ибяви в изявление, че производството на електричество от слънчева енергия за собствени нужди ще бъде изцяло освободено от данъци. Доставчиците на електричество ще се облагат само с 500 крони (51 евро) за мегаватчас, което представлява намаление с 98 процента спрямо сегашното ниво.

“Това прави възможни бързите инвестиции,” каза финансовият министър Магдалена Андерсон.

Предложението вероятно ще бъде прието от парламента, като се има предвид, че дясноцентристката опозиция доскоро критикуваще министъра за липсата на амбиции по отношение на инвестициите за възобновяема енергия.

Новият хоф трябва да бъде одобрен от Европейската комисия в Брюксел, която има за цел повишаване на дела на възобновяемата енергия в ЕС до най-малко 20 на сто от общияо бем на потреблението.

През октомври шведският енергиен регулатор изчисли, че за да да се постигне целта от 100% възобновяема енергия, делът на електроенергията от слънце трябва да се увеличи с 5-10 на сто.

1 коментар

  1. Слънчевите часове в Швеция са около 1800-1900 годишно за сравнение в Южна България достигат 2300-2400 освен района Сандански-Петрич, където са около 2600, в Северна България са 2100-2200. При такъв климат определено ВЕЦ и вятърни централи са по-ефективни, АЕЦ е базова мощност осигуряваща определена енергия независимо дали духа вятър, пече слънце, реките са пълноводни и т.н.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*