Френският премиер иска данъци за страните, които не опазват климата

Европа трябва да наложи митнически такси върху вноса от страни, които не прилагат глобалното споразумение за борба с изменението на климата. Това обяви френският премиер Мануел Валс в становище, публикувано в сряда.

Европа трябва да предприеме действия, за да попречи на разширяването на дейността на компании от страни, котио отказват да спазват Парижкото споразумение, смята Валс, цитиран от бизнес-изданието Les Echos.

euro-870757_960_720

Позицията на Влас се разглежда във връзка с президентските избори в САЩ, спечелени от Доналд Тръмп. Новоизбраният американски президент се зарече да „изтегли“ САЩ от Парижкото споразумение веднага щом встъпи в длъжност. Амбицията му е да „върне миньорите в мините“, както и да насърчи разработването на „чисти въглища“ и шистов газ.

Позицията на Валс е в противоречие с тази на Германия и Европейската комисия, които отхвърлиха призива на бившия френски президент Никола Саркози за данък върху вноса на продукти от САЩ, ако администрацията Тръмп действително изтегли страната от Споразумението от Париж.

Френският президент Франсоа Оланд, главен архитект на пакта, заяви, че ще работи заедно с Тръмп и че споразумението е в интерес на американския народ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*