Смогоядна кула в Пекин прави въздуха с 55% по-чист

Смогоядната кула в Пекин – дело на Studio Roosegaarde – действително прочиства въздуха успешно. Проектирана специално с цел да изсмуква замърсяването от въздуха, тя беше инсталирана в града с най-замърсен въздух в Китай и ето, че Министерството на околната среда на страната наскоро обяви: въздухът около кулата е в действителност с 55% по-чист, отколкото е бил преди. Според Studio Roosegaarde, кулата е уловила милиарди фини прахови частици (ФПЧ 2.5) от замърсения въздух.

Smog-Free-Tower-By-Studio-Roosegaarde-Full-Width-Tall-600-522

През последните 41 дена кулата, обираща смога от въздуха, е поработила сериозно и е филтрирала 30 милиона кубически метра въздух, според Studio Roosegaarde. Оттам посочиха още, че местните жители вече наричат кулата „храм на чистия въздух“, правейки паралел с традиционните и пищни китайски пагоди.

Smog-Free-Tower-By-Studio-Roosegaarde-At-Night-1020x610

Какво се прави с толкова много мръсотия, събрана от кулата от въздуха наоколо? Бижута, как какво! Смоговите частици, засмукани от смогоядната кула по време на нейния престой в Пекин, ще послужат за изработката на 300 специални “смогови“ пръстена“, подобни на пръстените, които Studio Roosegaarde вече прави. Въпреки това новите пръстени може би ще „поберат“ в себе си повече смог от тези, направени с фините прахови частици от въздуха на Ротердам.

След гостуването си в Пекин смогоядната кула ще продължи своето „турне“ из Китай. Studio Roosegaarde скоро ще обяви кой е следващият град, в който смогоядната кула ще филтрира въздуха.

Smog-Free-Tower-By-Studio-Roosegaarde-1020x610

Изображения: Studio Roosegaarde

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*