Най-новата сграда на Заха Хадид се фокусира върху устойчивостта и околната среда

Смарт-системи и устойчивост ще бележат най-новата сграда на Zaha Hadid Architects, чието изграждане започна наскоро – Guangzhou Infinitus Plaza. Кампусът със смесено предназначение кампус ще съчетава интелигентни технологии и грижа за околната среда. Проектирана с широки заоблени линии и футуристичен вид, типични за стила на известната архитектурна фирма, сградата е едно от последните произведения на знаменитата Заха Хадид. Осеметажният комплекс се отличава с оформление, вдъхновено от символа за безкрайност “∞” и интегрира много зелени строителни системи, включително система за събиране на дъждовна вода и интелигентен енергиен мониторинг.

Guangzhou-Infinitus-Plaza-by-Zaha-Hadid-Architects-4-1580x549

Разположена в в новия граски център Байюн в Гуанджоу, сградата с обща площ 167 000 квадратни метра ще служи за централа на Infinitus Company Ltd. Кампусът ще има цял набор от съвременни удобства, включително нова глобален научно-изследователски център, център за изследвания и изпитания на китайски билкови лекарства, както и корпоративен изложбен център и галерия. Сградите са разположени в серия от „безкрайни пръстени“, увиващи се около централен атриум и вътрешни дворове, подчертавайки откритата комуникация, свързаността, сътрудничеството.

Разположението и щедрият брой пророзци със стъклопакет с високо-изолиращи свойства позволяват изобилна дневна светлина да озарява интериора. Перфорирани луминиеви екрани предпазват от натрупването на слънчева топлина и помагат за събирането на дъждовна вода. Екраните с дигитално сензорно управление имат датчици, които следят времето, използването на енергия и осветлението – на тази база интелигентна сградна система взема решения за мерки за по-нататъшно намаляване на потреблението на енергия. Свързани пътеки с достъп до наземните и покривните градини, пълни с китайски билкови растения, насърчават работниците и посетителите да се наслаждават на откритото пространство.

“Заха Хадид разработи дизайна на Guangzhou Infinitus Plaza с концепцията за интеграция, свързаност и флуидност,” каза Сатоши Охаши, директор на Zaha Hadid Architects – Китай. “Тази церемония по откриването е продължение на наследството, което ни завеща. … Визията на LKKHPG е да създава повече здраве и благополучие чрез своята работа. Заха преведе тази визия, за да създаде нова работна среда и корпоративна култура, която насърчава откритостта и общуването. Дизайнът …прилага най-новите технологични решения и строителни методи, за да създаде функционална, адаптивна и приятна работна среда“.

Guangzhou-Infinitus-Plaza-by-Zaha-Hadid-Architects-5-1020x610 Guangzhou-Infinitus-Plaza-by-Zaha-Hadid-Architects-2-1020x610 Guangzhou-Infinitus-Plaza-by-Zaha-Hadid-Architects-1-1020x610

Снимки: Zaha Hadid Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*