Финландия планира да „измете“ въглищата до 2030 г.

В рамките на следващите петнадесет години въглищата трябва да изчезнат от финландската енергийна система. Тов предвижда нов план за опазване на климата, публикуван вчера от финландското правителство. Той съдържа и „пътна карта“ за постигане на дългосрочната цел – въглероден неутралитет на страната.

До 2030 г. използването на въглища за производство на енергия ще бъде напълно забранено във Финландия. Използването на вносен петрол за битови нужди трябва да се намали наполовина.

coal_SXC_HU

На мястото на въглищните мощности в общия енергиен микс трябва да се разгърнат възобновяемите източници на енергия. Финландското правителство очерта конкретни планове за развитието на възобновяемата енергия: тя следва да представлява повече от 50 на сто от произведената енергия до края на 2020-те. В същото време, делът на възобновяемите горива в транспорта трябва да се увеличи до 40 на сто към 2030.

Използването на въглища постоянно намалява във Финландия – вече няколко години поред – и в момента възлиза на едва осем процента от общото потребление на енергия във Финландия. Решението този вид гориво изцяло да се изведе отт употреба е в синхрон с други подобни решения, направени от множество държави.

За да се стимулират инвестициите в чиста енергия, финландското правителство заяви, че ще се създаде нови програми за подпомагане на енергията от възобновяеми източници – – въз основа на принципа на технологична неутралност и съобразени със съответни „икономически приоритети“.

Появата на новата стратегия става факт само няколко седмици след като страната ратифицира Парижкото споразумение за климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*