ЕС изисква пенсионните фондове да оценяват рисковете от изменението на климата

Пенсионни фондове в ЕС ще трябва да включат оценка на екологичните рискове в своите инвестиционни стратегии. Това изисква нов европейски закон, приет в четвъртък. Сега еколозите се надяват, ще това ще насърчи паричните потоци към зеления сектор.

euro-1605659_960_720

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи закон, който изисква мениджърите на пенсионни фондове да вземат под внимание „екологичните, социалните и управленските рискове“ за своите инвестиции. Гласуването потвърди аналогично споразумение, което вече беше постигнато межу правителствата на ЕС, и беше по-скоро формално потвърждение.

Съгласно новия закон, потенциалните отрицателни ефекти от изменението на климата и политическите фактори за пенсионни фондове ще са обект на същото ниво на внимание като рисковете за ликвидността, оперативните рискове и др.

„Това е голям успех за насърчаването на инвестициите в устойчиви продукти“, казва германският зелен народен представеител Свен Гиголд, добавяйки, че законът проправя пътя за оттегляне на инвестиционните потоци от изкопаемите горива в портфейлите на европейските пенсионни фондове.

Пенсионните фондове в Европа държат около 3 трилиона евро за около 75 милиона души.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*