Шведи разработват лек градски електромобил чрез обществено финансиране

Компании като Tesla безспорно правят много за популяризирането на технологията на електрическите превозни средства и за ограничаване на въглеродните емисии. Сега Uniti Sweden се е заела да изведе електрическия транспорт до следващото ниво на развитие с една малка, „супер-хай-тек“ електрическа колица, специално предназначени за градските хора. Групата е успяла да привлече 1,3 милиона долара обществено финансиране, за да превърне в реалност ствоя лъскав, компактен екологичен автомобил.

Uniti-Electric-Car-Design-1020x610

Електромобилчето на Uniti Sweden, което също се казва Uniti, е превозно средство с две седалки, предназначено за кратки пътувания, най-вече в града. Пробегът на возилото е около 150 километра. Малкото автомобилче тежи едва 400 кг. Въпреки това компанията не е направила компромис с безопасността; те казват, че са са успели да постигнат това драстично намаляване на теглото на автомобила чрез премахване на „излишъка от пластмасови отливки, мебели и статични интерфейси като пластмасовите бутони,“ поне според описанието, което са дали на страницата си за дарения.

Uniti-Electric-Car-Full-Width-Tall-1020x546

Спортният автомобил е оборудван с 15kW AC мотор и се състои предимно от биоматериали. Uniti се описва като градска кола, която е устойчива и „социално отговорна“.

Освен, че е щадяща за околната среда, Uniti включва и няколко футуристични функции, като например възможност за „подобрена реалност“ чрез дисплей над главата на водача, който визуализира актуална информация – например текущата скорост на движение. Технология проследява движенията на ръцете и главата на водача, за да подобрява работата на колата. Автомобилът е проектиран така, че да бъде в състояние дори да се движи автономно.

Uniti-Electric-Car-Black-1020x610

„Идеята е очевидна: автомобилите в градовете ни са с излишно голямо тегло, огромен размер, свръхмощни – и бълват отровни газове“, гласи видео-описание на електромобилчето. „Около 1,2 милиарда такива машини се движат по земята днес. И всичката тази вреда за околната среда, икономическият товар, въздействието им върху здравето ни – всичко това е само за да се возят вътре по един или двама души на къси разстояния“.

Набраните 1,3 милиона долара ще се използват за доразработване на технологията, изграждане на първия прототип и разширяване на екипа. Шведите имат за цел да завърши своя прототип през 2017 г. и да започнат разпространението на колата из Западна Европа.

Uniti-Electric-Car-1020x610

Снимки: Uniti

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*