Супер-абсорбиращ бански изсмуква замърсителите от морската вода

Почивка, ваканция, плаж, море, вълни… Какво би станало, ако с всяко топване в морето можем да почистваме световните океани?

Този бански костюм е създаден чрез 3D печат и има текстурата на гъба, така че едновременно изглежда модерен и секси, но в същото време е в състояние да попива замърсителите от водата. Носимата технология в него е екологично активна, което означава, че с малко плуване човек може да направи едно малко почистване, за да даде своя скромен принос за по-здрави морета и океани.

sponge-suit-bikini-pollution-1

Един девиз на природозащитниците е всеки един от нас всеки ден да прави по нещичко малко, което помага на околната среда. Гъбестият бански костюм гъбата функционира по този начин. Не, това не бъде достатъчно, за да изчистим световния океан от всичката мръсотия, която плува в него, но помага всяко плуване да допринася с „една идея“ към общата борба.

Самият бански костюм се състои от две части: материал, подобен на гъба, който абсорбира замърсителите, и геометрична обвивка, която приляга по тялото. Гъбата е ключовият компонент. Съставена от супер-хидрофобни материали на въглеродна основа, този сюнгер е лек и супер абсорбиращ, със способността да изсмуче 25 пъти повече от собственото си тегло. Докато гъбата изсмуква от водата разни замърсители, тя ги заключва в себе си, държейки ги настрана от тялото. Замърсителите се освобождават само ако материалът се загрее до над 1000 градуса Целзий, което го прави безопасен за носене.

Почистващият бански костюм засега е само прототип, но има достатъчно надежда да се превърне в потребителски продукт през следващите няколко години, давайки възможност на плувцит да почистват водата, в която се гмуркат.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*