Нова батерия се зарежда за секунди, издържа цяла седмица

Нов тип батерия, която издържа в продължение на дни, а се зарежда само за няколко секунди, е създадена от изследователи от Университета на Централна Флорида.

Батерията е изградена от суперкондензатори, които могат да съхраняват голямо количество енергия. На вид тя изглежда като тънък лист гъвкав метал, който е с размерите на нокът. Може да се използва в телефони, електрически превозни средства и всякакви видове носими устройства, според изследователите.

Supercapacitor-battery-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwY9JFM34re6QhhLDgBfAsXM

Освен, че може да се зарежда много бързо, батерията е и с дълъг живот: тя може да се зарежда и разрежда повече от 30 000 пъти. Нормалните литиево-йонни батерии започват да „се изморяват“ в рамките на няколкостотин зареждания. Те обикновено изкават между 300 до 500 пълни цикъла на зареждане и разреждане, преди капацитетът им да спадне до около 70% от първоначалния.

До момента суперкондензаторите не са намерили приложение в направата на батерии за масов тип устройства заради размера си – те са много по-големи от тези, които в момента на разположение. Изследователите обаче са преодолели това препятствие. Те са направили суперкондензатори от малки жички, които са с нанометрова дебелина. Покрита „с високо-енергийна обвивка“, основата на проводниците е силно проводима, за да даде възможност за супербързо зареждане.

Батерията все още не е готова да бъде използвана в потребителските устройства, а е само прототип, но той е категорична заявка за промяна – или може би направо замяна – на една вече „изморена“ технология.

Снимка: Университет на Централна Флорида

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*