Нов учебен комплекс в XVIII училище в София ще е пасивна сграда

Най-новият учебен комплекс в XVIII училище „Уилям Гладстон“ в София ще е устойчива, пасивна сграда. Тя ще съчетае най-модерните похвати в устойчивото строителство с изящното архитектурно наследство на основната сграда на училището.

Новата сграда ще е изцяло пасивна. „Имаме нужда от нея, защото ни е потребно пространство за дейности, които следва да бъдат добре осигурени с модерна физическа среда – в съзвучие с новата училищна архитектура и съвременните принципи на образователната среда“, обясни директорката на училището Величка Стойчева. Тя и екипът й са известни със стремежа да въвеждат в учебния процес нови образователни подходи и методи, като например сугестопедия и др. “Тези промени в работата ни дават много добри резултати, защото в днешно време децата не искат да си пилеят времето – те искат да учат бързо”, казва директорката.

Velichka_Stoycheva
Величка Стойчева, директор на XVIII училище „Улям Гладстон“

Текущата сградна база на училището е достатъчна за основната учебна дейност, но не и за развитието на алтернативни форми на обучение с цел развитие на други умения у децата. Необходима е нова, модерна образователна среда с адекватна вътрешна организация, вярва ръководството.

18-SOU
Основната сграда на училището. Снимка: Антон Лефтеров, CC BY-SA 3.0

„Защо трябва да е пасивна ли? Защото децата при нас имат нужда от това. Те схващат образователния процес като нещо, което „излиза“ излиза извън класната стая. Затова тя трябва да е зелена, светла, уютна“, казва Стойчева. Казва, че това предполага и нов модел на взаимодействия между учениците. Очаква се новата, пасивна сграда да осигурява както индивдуално пространство за учение – „кътче за уединение, мислене и развитие“ – така и място за споделяне с другите деца, с всички в училището.

Новата сграда ще се намира в непосредствена близост до основното училище, в рамките на двора, който е с площ 13 декара. Предизвикателство за проекта ще е съчетаването й с архитектурното наследство на основната постройка – така, че да се съчетаят традиция и модерност, красотата на старото с очарованието на новото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*