Време е столичани да оставят своето зелено наследство на София

Поколението на активните днес граждани в София има моралния дълг да остави своя зелен отпечатък в историческото развитие на столицата. По тази причина Група Град – организацията, дала началото на инициативата „София – зелена столица“ – започва изграждането на нов парк в столичния град. Той ще се намира в един от шестте „зелени клина“ на София. От днес в платформата GlobalGiving се набират средства за закупуване на земя и залесяване на бъдещия лесопарк в столицата.

park-01

Зелено наследство

Всяка епоха в развитието на София е оставила своя зелен отпечатък в неговата история – своето историческо зелено наследство, казват от Фондация Група Град, координатор на инициативната група „София – зелена столица“.

От времето на Цар Борис III столичани са наследили обширна гора, известна днес като Борисовата градина, както и прекрасния парк Врана. Борисовата градина, със своята смес от широколистна и иглолистна, висока и ниска растителност представлява балансирана, устойчива екосистема, която е дом и на немалко диви животни. Парк Врана с внушителните си чинари и вековни дървета сред просторни поляни е изключителен образец за градски парк.

В ерата на комунистическото управление в столицата са изградени обширните Западен и Северен парк. Западният парк, известен по-рано като „Христо Смирненски“, е създаден по проект на архитект Иван Бояджиев през 1957 г. Северният парк пък е проектиран и изграден в края на 60-те и началото на 70-те години на мястото на обработваемите земи на село Връбница. Днес двата парка съчетават красиви цветни градини, широки алеи и гъсти лесопаркови ареали.

Когато погледнем София от високо – например чрез сателитно изображение или дрон, виждаме как в града се откроява историческото зелено наследство на предишните епохи, казват Група Град. Тъмнозелените ивици на картата на града са именно масивният зелен отпечатък на генерациите преди нас. Днес е назряло времето нашето поколение да остави своята зелена следа в живота на столицата.

zeleni-klinove-map

Новият парк-гора

Новият парк ще се намира в територията на един от шестте „зелени клина“ на София – обширни територии, предвидени за зелени зони от плана „Мусман“, които се спускат радиално към центъра на града от планините на юг от столицата. В централната им част се намират паркови зони като Борисовата градина и Южния парк. Наред с това обаче, в по-отдалечените от центъра части, има и огромни площи изоставена земя – общо около 6800 декара. Тя е опустинена, а на места превърната в нелегални сметища. Според Общия устройствен план тези територии са определени за озеленяване.

Целта на изграждането на най-новия парк е да постави началото на мащабна гражданска акция по залесяване на занемарените зелени територии в София и възстановяване на зелените клинове. Всички те са от критично значение за подобряването на качеството на въздуха в София.

В дългосрочен план в столицата могат да бъдат засадени над един милион нови дървета.

Купете едно дърво

tree-1750784_960_720

Всички жители на София, включително граждани и бизнес-организации, които разпознават нуждата от подобряване на екологичната обстановка в столицата, могат да се включат в залесяването чрез дарение посредством платформата GlobalGiving. Събраните средства ще послужат за откупуването на земя в един от „зелените клинове“, предварителната подготовка на почвата, закупуването и засаждането на фиданки от устойчиви за нашата географска ширина видове, както и съпътстващата ги грижа през първата година след засаждането. Залесяването ще се реализира през пролетта на 2017 година.

Като част от гражданското участие в създаването на новия парк жителите на София са поканени и да предложат име за новия парк. Събраните предложения ще бъдат подложени на публично гласуване във Facebook страницата на инициативата „София – зелена столица“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*