Хибриден слънчев панел осигурява ток и топла вода

Японски специалисти създадоха термоелектрически хибриден слънчев панел, способен да произвежда електричество и топла вода. Системата е дело на организацията за нови енергийни разработки NEDO и частната компания Nisshinbo Mechatronics.

nedo_solar_panel

Партньорите в проекта вече изпитват новата технология. Твърди се, че панелът постига 15,5% ефективност при използване на слънчевата енергия за ток и 62,5% за топла вода, съобщи агенция Nikkei.

Тестовата инсталация включва 140 панела, всеки от които с електрическа мощност 160 вата. Един такъв панел се състои от 36 клетки, направени от монокристален силиций.

За нагряване на водата се използва полиетиленова тръба с дължина 40 метра, разположена спираловидно под панела. Тръбата има специално покритие с функция за преобразуване на дължината на светлинната вълна, което измества инфрачервеното излъчване на слънчевия спектър в далечната инфрачервена област за лесно поглъщане от водата.

Изпитанията с цел оценяване на надеждността и ефективността на панела ще продължат до февруари 2017 г. През това време разработчиците ще се опитат да намалят производствената себестойност на панелите, за да ускорят комерсиалната реализация на технологията.

1 коментар

  1. Без да обиждам никого, но тава не е нова технология аз самия мислех да закупя такъв панел преди три години, но вносителят за България не можа да ми даде точни характеристики на панела, но цената за един панел беше около 1000лв по спомен, така че се съмнявам че тези откриват топлата вода

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*