Папата призова световните лидери да не спъват пакта за изменението на климата

Папа Франциск призова националните лидери да задействат глобалнотоспоразумение за опазване на околната среда без забавяне. Изглежда като че посланието е адресирано към новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

В обръщение към група учени, сред които е и известният физик Стивън Хокинг, папата говори силно за околната среда. Неговото послание звучи актуално в светлината на амбициите на Тръмп, който заплаши да оттегли САЩ от парижкото споразумение на 2015 г. относно изменението на климата.

pope-francis
Още от избора си насам Папа Франциск е защитник на природата на планетата, която нарича „нашия общ дом“. Снимка: Aleteia Image Department, CC-SA 2.0

„Това „разсейване“ или забавяне в изпълнението на глобалното споразумение за околната среда показва, че политиката е станала подчинена на технологиите и икономиката, които търсят печалба преди всичко“, каза папа Франциск.

Папата, който миналата година написа енциклика за околната среда, направи намек и към всички, които оспорват разбирането, че изменението на климата е причинено от човешката дейност. Той разкритикива „лекотата, с която се пренебрегва едно добре обосновано научно становище за състоянието на нашата планета“.

Папа Франциск призова за „екологично преобразяване, което е в състояние да поддържа и насърчава устойчивото развитие“. Той каза, че хората не биха могли да се смятат за „собственици и господари на природата, упълномощени да я ограбват без никакво признаване на скрития й потенциал и закони на развитие“.

1 коментар

  1. Папата да се обърне към колегата католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*