Автопроизводители ще финансират европейска мрежа от зарядни станции за електромобили

Четири от най-големите производители на автомобили в света са решили да се обединяти заедно да инвестират в хиляди зарядни станции за бързо зареждане на електромобили из цяла Европа. Те се надяват това да подпомогне възприемането на електромобилите като основни превозни средства.

EV-Charging

Стимулирани от успеха на американския си конкурент Tesla, немските компании Volkswagen, Mercedes, BMW и еврпейското подразделение на Ford Motor са създали съвместно предприятие с цел изграждане на мрежа от 400 станции за зареждане на е-коли. Фирмите обаче не съобщиха конкретни цифри относно съвместното си предприятие.

Преодоляването на притесненията на потребителите относно пробега – страха, че електрическият заряд на колата ще свърши посред път – е от ключово значение за масовото навлизане на електромобилите, казват четирите компании. Наличието на зарядни станции с високо напрежение за зареждане на електромобилите ще позволи на електрическите превозни средства да изминават дълги разстояния. Това ще убеди все повече и повече клиенти да предпочетат електрическите превозни средства“, каза главният изпълнителен директор на Daimler – Дитер Зетше.

Целта на обединението е да направи зарядните станции за електрически превозни средства толкова удобни, колкото са и сегашните конвенционални бензиостанции, казват автопроизводителите в съвместно изявление.

Мениджъри от цялата авто-индустрия прогнозират, че електрическите автомобили ще стават все по-популярни благодарение на напредъка в областта на батериите – както като капацитет и дълготрайност, така и като възможности да се зареждат бързо и навсякъде. Наред с това „дизеловият скандал“ с VW разруши съществуващото доверие към превозните средства, работещи с ДВГ, и показа, че пределите на тази технология са отдавна достигнати.

Съвместното дружество на четирите компании е отворено за участие и на други автомобилни производители. Групата се надява да започне изграждането на зарядните станции още през първото тримесечие на 2017 г. След достигане на първоначалната цел от 400 станции за зареждане по главните магистрали в Европа, групата ще има за задача да построи „хиляди зарядни станции“ на континента до 2020 г., се казва в изявлението.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*