Прибраха Чернобил в гигантски „калъф“ за един век

Насред една огромна опустинена зона в северната част на Украйна вчера най-голямата наземна подвижна структура в света беше приплъзната над мястото на историческата ядрена авария „Чернобил“. Саркофагът би трябвало да предотврати смъртоносната радиация от взривения ядрен реактор през следващите 100 години.

pripyat-1060263_960_720
Детска площадка в призрачния град Припят, евакуиран в нощта на аварията.

На 26 април 1986 г., грешка по време на тест, реактор на съветската ядрена централа се взриви и изпрати талази ядрен материал над Европа. Над 50 000 души бяха евакуирани същата нощ. Огромен брой работници загинаха по време на първоначалните дейности по „почистване“ на аварията. Последиците от катастрофата се наблюдават и до днес в глобален мащаб.

Първоначално бе построен бетонен саркофаг, който да покрие мястото на взривения реактор, за да спира радиацията. От 2001 г. насам започна разработването на ново, „по-трайно“ решение.

Лесно видим от километри разстояние, новият саркофаг с тегло 36 000 тона бавно бе изтеглен над мястото на аварията. Приплъзването му отне четири дена. Новият „калъф“ следва да е обвивката, която да предпазва трайно от радиация и да позволи останките от реактора да бъдат демонтирани безопасно.

Във вторник в Чернобил се състоя и специална церемония, с която бе отбелязан завършекът на десетилетията работа по изграждане на защитната обвивка. Новият „калъф“ бе финансиран с дарения в размер на над 2 милиарда евро от над 40 страни и организации.

Структурата, която прилича на голям самолетен хангар, е проектирана да издържа на екстремни температури, корозия и торнадо.

Въпреки наличието на новия „кожух“ на реактора, зоната с площ 2600 квадратни километра ще остане до голяма степен необитаема и затворена за посетители.

По ирония на съдбата във вторник жителите на Швейцария гласуваха в референдум в полза на развитието на ядрената енергетика в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*