Shell изкупува зелени фирми, готви се за бъдещето след петрола

Royal Dutch Shell, втората по големина публично листвана петролна компания в света, подготвя серия придобивания на компании в зеления енергиен сектор, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на главния изпълнителен директор на компанията. Директивата от акционерите е да се работи по стратегия за успех след ерата на изкопаемите горива.

oil-696579_600

Shell, която има пазарна стойност от 200 милиарда долара, произвежда два процента от световния петрол. Бързото развитие на зелените технологии, съчетано с политиките за опазване на климата, вече изменят енергийните модели по света и това оказва огромен натиск върху петролните компании. Затова фирмата планира бъдещето си „след времето на изкопаемите горива“.

Големи инвеститори – такива като Датския пенсионен фонд PGGM – доскоро критикуваха политиката на Shell относно изменението на климата, заявявайки, че компанията трябва да направи повече, за да намали рисковете от глобалното затопляне.

„Ние не искаме просто да говорят, а да го направят, защото индустрията е под натиск,“ посочи Рохан Мърфи, мениджър в Глобалния енергиен фонд на Allianz – акционер на Shell. „Компанията изглежда гледа сериозно на въпроса за бъдещето, което да е по-малко зависимо от въглеводородите, а не просто говори за това да ставаме все по-зелени“.

Shell притежава 500 MW ветроенергиен капацитет САЩ и все повече инсталации за биогорива в Бразилия. Наскоро фирмата участва в търг за изграждането на офшорна ветроенергийна ферма в Холандия в консорциум с други две холандски фирми.

За разлика от други петролни фирми, поели по пътя на прехода, Shell вижда себе си като доставчик на чиста енергия. „Разбира се, ние вярваме във възобновяемите енергийни източници, но повече – в изграждането на комунални системи и интегрирането им в съществуващите дейности“, казва главният изпълнителен директор Бен ван Бойрден.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*