Шведите налагат въглеродна такса за самолетните пътувания

Комисия, създадена от шведското правителство, препоръча въвеждането на такса за авиопревозвачите, опериращи на територията на страната. Авиотаксата следва да е в размер на 80 до 430 швески крони, т.е. 9-47 евро на пътник на полет. Целта й е да компенсира замърсяването и ефектите върху климата от дейността на самолетните превози.

airport-178189_640

Ако таксата бъде въведена, цената на един вътрешен полет ще се увеличи с 80 крони, а на международен полет – с 280 до 430 крони, в зависимост от разстоянието на полета.

Съгласно сега действащите правила в скандинавските държави, авиокомпаниите плащат данък добавена стойност в размер на 6% за вътрешните полети, докато международните полети са освободени от ДДС.

Плановете на правителството за новия авиационен данък бяха разкритикувани от опозиционните партии, които казват, че това ще постигне твърде малко за намаляване на въглеродния диоксид, но ще навреди много на сектора на въздушния транспорт.

Очаква се правителството да поднесе в някаква форма предложението, с възможни изменения, при гласуванетона слеващия бюджет през есента на 2017 г.

Комисията предложи данъкът да влезе в сила на 1 януари 2018 г. и заяви, че ще се очаква той да донесе на хазната около 1750 милиона шведски крони годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*