Нов таймлапс показва как хората унищожават Земята в последните 32 години

Google наскоро актуализира своя таймлапс „Earth Timelapse“, който разкрива разрушителното въздействие на хората върху живота на Земята в периода между 1984 г. и 2016 г. От изезващите ледници да разрасналите се градове – Google Earth Timelapse показва на всеки каблюдател как човечеството е променило планетата през последните 32 години.

Google-Timelapse-Columbia-Glacier-1020x459

Въпреки, че Google същетвува от около 2013 г., сега технологичният гигант го обнови с нови данни от повече години, както и с нови изображения, предоставени от НАСА. Проектът позволява на всеки с интернет връзка да види как се смалява ледникът „Колумбия“ в Аляска, как нова зеленина никне нам естта, където снегът и ледовете отстъпват. Човек може да се приближи към маями, Бризбейн или Копенхаген, или което и да е друго място на Земята, и да види как се променя светът. Google казва, че актуализираната тамйлапс карта предлага по-контрастна картина на промените в градовете и геоложките дадености по целия свят.

Новият таймлапс включва данни, които се измерват в петабайти. Според Google, екипът зад проекта е преработил три квадрилиона пиксела от над пет милиона сателитни снимки. Пет сателита в продължение на три десетилетия са събирали тези изображения, наброяващи мииони. Два нови спътника – Landsat 8 и Sentinel-2 – са осигурили ярките и детайлни изобржения за 2015 г. и 2016 г. Google казва още, че повечето от снимките в таймлапса идват от изследователската програма Landsat на НАСА и Американската геоложко-изследователска програма. Тя трупа данни за нашата планета от 1970-те насам. Интерактивният таймлапс използва технология на университета Карнеги Мелън, известна като „Библиотека Машина на времето“.

Google-Timelapse-Dubai-1020x458

За добро или за лошо хората са променили Земята изключително много. Google Timelapse позволява да се видят последиците от дейността на нашия вид върху планетата. В блог пост относно актуализирания таймлапс мениджърът на програмата Google Earth Engine Крис Хервиг казва, че има още много да се види: движението на леда в Антарктика, разрастването на градовете, увеличението и загубите на гори, развитието на инфраструктурата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*