Индия даде старт на най-голямата PV централа в света: 648 MW

Индия, една от най-замърсените страни в света, разкри най-голямата слънчева електроцентрала в света. Проектът за 648-мегаватовата инсталация в Камути, Тамил Наду, „открадна“ титлата от 550-мегаватовата соларна ферма „Топаз“ в Калифорния. Тя е най-голямата слънчева електроцентрала, концентрирана на едно място.

Най-новият слънчева централа на Индия беше построена ускорено – само за осем месеца. Тя е до голяма степен самоподдържаща се – множество соларни роботи почистват слънчевите панели, поддържайки нивото на ефективност високо, а човешките усилия – минимални.

photovoltaic-surface

Индия се е заела да работи усърдно за намаляването на емисиите си на парникови газове. Страната изгражда множество проекти за възобновяеми енергийни източници, за да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха.

Соларният проект Камути, който работи от 21 септември, допринася в значителна степен за това. Когато електроцентралата бъде напълно завършена, тя ще генерира достатъчно енергия, за да захранва 150 000 домакинства. Соларното съоръжение е на стойност 679 милиона долара. Фотоволтаичната система се състои от 2,5 соларни клетки и се простира на 1 270 дка в южната част на Индия.

Откриването на най-голямата слънчева електроцентрала в света е част от по-мащабен план в Индия, който предвижда захранванетона 60 милиона домове със слънчева енергия до 2022 г. Тези усилия са в подкрепа на ВЕИ целите на правителството, насочени към увеличаване на дела на чистата енергия до 40 процента от енергийния микс на страната до 2030 г.

С добавянето на новата слънчева електроцентрала общият инсталиран слънчев капацитет на Индия вече надхвърля 10 GW – за първи път. Все пак ще трябва да заработят още доста други соларни проекти, за да може страната да постигне целите си за развитието на възобновяемата енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*