Земята е тръгнала по необратима спирала на самоунищожение

От години климатолозите предупреждават, че при текущите темпове на затопляне на климата на планетата Земята ще навлезе в опасна спирала на самоунищожението, при която колкото повече се затопля атмосферата, толкова повече парникови газове се отделят. Едно ново проучване тази седмица потвърждава, че опасенията вече не са предупреждение, а реалност.

drought-1675729_960_720

Покачващите се температури карат микроорганизмите в почвата да дишат по-бързо. Това води до отделяне на повече въглероден диоксид или метан в атмосферата. Това на свой ред спомага за затоплянето на планетата. Парниковите газове буквално се издигат изпод краката ни – по целия свят.

Повечето хора не осъзнават, че почвата на планетата е изпълнена с гъста мрежа от уловен въглерод. Това са растителните корени и миркоорганизми, които са останали под земята през вековете. Растенията изтеглят въглерода от въздуха и го използват като градивен елемент на своя растеж. Когато те умират, въглеродът остава в почвата. Обикновено това не е проблем: става дума за естествен въглерод, който спомага за регулирането на количеството парникови газове в атмосферата.

Повишаващите се температури обаче влияят върху микроорганизмите, живеещи в почвата, което води до естествено увеличаване на тяхната скорост на дишане. Оттам се увеличава и темпото, с което те освобождават парникови газове. Не става въпрос за малка, незначителна доза въглерод. Според учените, до 2050 година този естествен процес може да освободи допълнителни 55 милиарда тона въглероден диоксид във въздуха! Авторите на новото изследване посочват, че това би имало същото въздействие като да има “още едни САЩ на планетата”.

Резултатът показва, че сега човечеството е изправено пред много по-кратък времеви график за намаляване на емисиите на човешките парникови газове – както и че въпреки нашите досегашни усилия ние всъщност изобщо не сме в състояние да ограничим глобалното повишаване на температурата в рамките на границите, които биха попречили на най-опасните климатични ефекти.

2 коментара

  1. Ще се преместят да живеят по далеч от конкретните неблагоприятни условия. Вече има към 30 милиона екологични бежанци. Ще се увеличат с времето бързо.

  2. На хората не им пука докато не го видят, а тогава може да е късно.
    Ще платим висока цена за бездействието си.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*