Първият в света водороден двуетажен автобус тръгва Лондон

double-decker
Червените двуетажни автобуси са символ на Лондон. Скоро те ще са изцяло водородни или електрически.

Лондонският кмет Садик Хан се зарече да спре закупуването на нови дизелови автобуси в английската столица и представи първия в света двуетажен автобус, захранван от водородна енергия. От 2018 година нататък в столицата няма да се появяват нови дизелови двуетажни автобуси. Всички нови превозни средства от градския автопарк ще са с нулеви емисии.

Междувременно новият двуетажен автобус с водородно захранване, произведен от британска компания, ще бъде пуснат за изпитания по пътищата в Лондон през следващата година. Пробното му пускане е част от плана на кмета за постепенно премахване на замърсяващите дизелови автобуси от града. Целта му е в крайна сметка да направи целия градски автопарк нулевоемисиен.

Мерките за прочистване на лондонския въздух са нелеки, но имат за задача да превърнат града в световен лидер в областта на водородната и електрическа автобусна мобилност, казва Садик Хан.

„Преобразяването на автобусния парк на Лондон чрез ускорено въвеждане на автобуси с нулеви емисии е важно за нас и смятам да работя заедно с производители на автобуси, други градове, Европейската комисия и Групата за лидерство в справянето с изменението на климата C40 за реализацията на тази програма“, увери амбициозният кмет.

Хан призова и другите градове по света да работят заедно за създаването и пускането на повече нулевоемисийни автобуси и понижаване на цените на чистите технологии за обществен транспорт. Заедно с 11 други големи града Лондон вече има конкретен план за извеждане от експлоатация на дизеловите автобуси до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*